ОбСНВ Благоевград

Наркотици - истината за тях

1. Един от всеки пет души в света пуши. Както се сещате, България е много по-близо до един пушещ на всеки двама българи, което значи, че у нас всички проблеми, произтичащи от това, ще са много по-остри, отколкото в САЩ или в света общо.

2. Смъртта на един от всеки пет загинали в САЩ всяка година е свързана с цигарите. Цигарите са виновни за повече смърт от алкохола, автомобилните произшествия, самоубийствата, СПИН, убийствата и наркотиците, събрани заедно! Сетете се как е у нас, като вземете предвид колко повече пушачи имаме, а в някои от останалите причини за смърт за щастие “изоставаме” от САЩ.

3. В САЩ пасивното пушене е причина за смъртта на 49 хиляди души годишно. И това е държава, в която пасивните пушачи от много години имат избор да не дишат чуждия дим, освен по социални причини (т.е. за да не отказват да общуват с пушачите).

4. Средната продължителност на живота на американците е 78 години. На пушещите американци – 64 години. Това да го четат онези, които ми казват, че и пушачите, и непушачите свършват в гробищата. Все пак има значение кога и след какви мъки, нали?

5. Тютюнопушенето причинява на американската икономика годишни щети от 193 милиарда долара. 97 милиарда от загубена производителност на труда и 96 милиарда от разходи за здравеопазването на пушачите. Пак се сетете отново колко души пушат у нас, както и колко повече пушат всъщност. Ако нещо ни спасява в тази статистика, то е само фактът, че у нас и без пушене производителността на труда е трагична.

6. Само 5 от 100 души, които опитват да откажат цигарите, успяват да го направят. Това да го прочетат всички, които казват, че пушат, защото така им е кеф.

7. В цигарите има над 4000 различни вещества и съединения. От тях 60 са доказано канцерогенни. Това да го четат всички, които казват, че тяхното пушене си е тяхна работа и след като си плащат акцизите, могат да си го практикуват където си искат, пък ако на нас не ни харесва, да не ходим там. Звучи точно като това пияните шофьори да кажат, че след като си плащат винетките и акциза на алкохола, имат правото да си карат където си искат, пък ако на нас не ни харесва, да не излизаме на пътя.

Американски съд: Няма по-малко вредни цигари. Цигарените компании в САЩ да признаят, че заблуждават потребителите

28 November, 2012 - 14:48 -- drtemi

Големите тютюневи компании трябва да поместят в медиите реклами, в които да посочват, че съзнателно са заблуждавали американската общественост за опасността от пушенето и пристрастяването към цигарите, реши американски съдия, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Споделете с приятели

12% спад на болните от астма британчета след забраната за пушене

21 January, 2013 - 16:46 -- drtemi

След въвеждането на закон за забрана за тютюнопушенена закрити обществени места в Англия се наблюдава рязък спад в броя на децата, приети в болница с тежка форма на астма.

Това показва проучване, според което този брой намалял с 12% през първата година от влизането в сила на закона в защита на среда без тютюнев дим.
Авторите на изследването допълват, че освен това има все повече доказателства, че много хора предпочитат среда без тютюнев дим и в домовете си.

Споделете с приятели

Иззеха контрабандни цигари и марихуана при полицейска акция

4 September, 2012 - 10:45 -- magirah

1000 кутии цигари с македонски бандерол и 40 без поставен акцизен знак иззеха полицаи от частен дом в село Кочан, община Сатовча.

Установено е, че къщата, в която е била укрита контрабандната стока е собственост 57-годишен жител на селото, с инициали М.Д. В хода на операцията са иззети още 21 кутии без бандерол, съхранявани в дома на 31-годишен мъж, с инициали Р.Д.

Споделете с приятели

Без цигари - ето какво се случва с Вашия организъм

18 May, 2012 - 11:33 -- drtemi

Ето какво ще спечели нашият организъм, когато престанем да пушим!

Физически ефекти след последната цигара:

- след 20 минути – понижава се причиненото от цигарите завишено кръвно налягане и се регулира ускорения от тях пулс в нормите;

- след 8 часа – вредният въглероден окис в кръвта се понижава до нормата. Нормализира се и необходимото количество на кислород в кръвта;

- след 24 часа – намалява се опасността от сърдечен пристъп;

- след 48 часа – нервните окончания подновяват растежа си;

Споделете с приятели

Депутатите приеха забраната за пушене на закрито

17 May, 2012 - 14:52 -- drtemi

Глобите за нарушаване на закона ще бъдат между 300 и 10 хиляди лева, решиха депутатите

 

Парламентът въведе пълна забрана за тютюнопушенето на закрити обществени места.

С гласуването на второ четене на текстовете от промените в Закона за здравето се забранява тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение.

Забраната влиза в сила от 1 юни.

Споделете с приятели

Страници